Életmentő műtétet hajtottak végre Nyíregyházán

Életmentő műtétet hajtottak végre Nyíregyházán

Nyíregyháza – Életmentő műtétet hajtottak végre az állatorvosok a Nyíregyházi Állatpark egyik közönséges hulmánján, mivel a nőstény majom nem tudta természetes úton világra hozni utódát.

A hatéves Ariadnénak nem ez az első vemhessége, tavaly született kölyke elpusztult, ezért a fiatal anya legutóbbi áldott állapotát fokozott figyelemmel kísérték végig a park munkatársai és állatorvosai – tájékoztatta Révészné Petró Zsuzsa, az intézmény szóvivője hétfőn az MTI-t. Az aggodalom nem volt alaptalan: a hétfő reggel megindult szülés során világossá vált, hogy a magzat halott, és a nőstény természetes úton nem tudja világra hozni. Az elaltatott anyaállatot a park szakemberei a Nyíregyházi Állatkórházba szállították, ahol sikeres császármetszést hajtottak végre rajta. A szóvivő közlése szerint Ariadné azóta már jól van, gondozói ugyanakkor remélik, hogy hamarosan ismét teherbe esik.

A közönséges hulmán Ázsia déli részén őshonos, Magyarországon csak a Nyíregyházi Állatparkban látható három példánya. Bundájuk sárgásfehér, csupasz testrészeiken sötét ibolyaszínű. A növényevő majmok általában 41-80 cm-esek, farkuk egyméteres, a nőstények valamivel kisebbek, mint a hímek. 190-210 nap vemhesség után a nőstény általában egy-két utódot hoz világra.

A hulmánt Indiában szent állatként tisztelik; a széles körben elterjedt majomfajta élőhelyének pusztulása miatt azonban egyre inkább visszaszorul. A sokat éhező lakosság is egyre kevésbé tűri el a földeken és kertekben garázdálkodó állatokat, így a faj egyedszáma időközben nagyjából 200 ezerre csökkent Indiában.

Forrás:

http://vasnepe.hu/belfoldi/20120227_eletmento_mutet_hulman