Veszettség elleni oltottsági arány

Veszettség elleni oltottsági arány

A veszettség egy vírus által okozott emberre is veszélyes, tehát zoonotikus megbetegedés, ami leggyakrabban fertőzött egyedek nyálával terjed, de leírtak már szájüregi és légúti nyálkahártyákon keresztüli fertőződést is.

A betegség ritka kivételektől eltekintve emberre és állatra is halálos, ezért Magyarországon minden ebet évente kötelező veszettség ellen vakcinázni, melynek anyagi terheit az állattartó viseli. A törvény szerint a kölyökkori immunizálásnál minden három hónapos kor feletti egyednek 30 napon belül rendelkeznie kell egy monovalens veszettség elleni vakcinával történt védőoltással, melyet fél évvel később meg kell ismételni. Ezt követően már csak évente egyszer kell emlékeztető oltásra jelentkezni állatorvosuknál.

A betegség veszélyessége és gyakorlatilag gyógyíthatatlansága (létező kezelési módszer a Milwaukee protokoll, mely mesterséges kómában tartást jelent) miatt meglepőek azok az adatok, melyek nem olyan régen kerültek napvilágra a magyarországi és amerikai kutya, macska és vadászgörény immunizálással kapcsolatban.

Egy kaposvári felmérésből kiderült, hogy 174 ellenőrzött kutyából 170-et nem oltatott be tulajdonosa! Gondolhatnánk, hogy csupán magyar jelenségről van szó, de meglepő módon mégsem. Az U. S. A. –ban egy New York állambeli megyében történt felmérés szerint 44.000 kutyából, macskából és vadászgörényből mindössze 11.000-et oltottak be, tehát az immunizáltság csupán 25%-os a vizsgált területen!

Modern mindennapjainkban sok betegségről gondoljuk, hogy ezt már legyőzte az orvostudomány, nincs olyan jelentősége, mint régen, de a veszettség pont nem ilyen. Folyamatos vakcinázással (oltás és a vadonélő állatok orális immunizálása), a gyanús esetek vizsgálatával és az immunizált állatok ellenanyagszint ellenőrzésével szorítható vissza a fertőzés, de a ráirányuló figyelemnek nem szabad lankadnia!

írta: Dr. Farkas Patrícia Éva

forrás:

hungarovetforum.com/group/vakcinolgiaszakcsoport/forum/topic/show?id=3136195%3ATopic%3A104879&xgs=1&xg_source=msg_share_topic