Szükséges-e beleegyező nyilatkozat?

Szükséges-e beleegyező nyilatkozat?

A válasz egyértelműen, igen!

Az Egyesült Államokban, vagy a nyugat-európai országokban már magától értetődő dolog, hogy az állattulajdonosokkal minden altatással, vagy egyéb kockázattal járó beavatkozás előtt az állatorvos aláírat egy úgynevezett beleegyező nyilatkozatot, melyben a gazdi elismeri, hogy a lehetséges kockázatokról tájékoztatást kapott, azokat megértette és tudomásul vette, és ezt aláírásával igazolja. Az említett külföldi országokban ezek a nyilatkozatok azért is nélkülözhetetlenek, mert az emberek sokkal általánosabban fordulnak jogi segítségért amennyiben úgy érzik, kedvencük nem kapta meg a megfelelő ellátást, vagy esetleg műhibát sejtenek szeretett háziállatuk elvesztése mögött.

Bár hazánkban a humán medicinában már szintén általános dolog, hogy minden beavatkozás előtt aláíratnak beleegyező nyilatkozatot, ugyanez az állatorvosi berkekben még csak elszórva tapasztalható.

Vannak praxisok, ahol már rutinszerűen zajlik a nyilatkozatok kezelése, de sajnos a legtöbb rendelőben vagy egyáltalán nem rendelkeznek ilyen nyomtatvánnyal, vagy csak esetenként töltenek időt a kitöltéssel és aláíratással, nem is beszélve a későbbi raktározásról, hiszen ezeket a papírokat is 5 évig meg kell őrizni.

A beleegyező nyilatkozatok létjogosultsága azonban megkérdőjelezhetetlen. Bár Magyarországon még nem annyira általános, hogy egy állattulajdonos vélt, vagy valós panaszával bírósághoz forduljon, csak idő kérdése, hogy ez megtörténjen. Kevés kellemetlenebb dolgot tud elképzelni egy lelkiismeretes állatorvos, mint, hogy bíróság előtt kelljen magyarázkodnia egy rosszul végződött eset miatt, melyben hiába végzett mindent a szakma szabályai szerint, esetleg nem nyújtott előzetesen kellő tájékoztatást a kockázatokról, vagy azt nem tudja bizonyítani.

Az sem elegendő azonban, hogy másnaptól rendszeresítünk egy ilyen nyomtatványt a rendelőben, de azt csupán csak a tulaj elé toljuk kapkodva egy műtét előtt, hogy rajta legyen a megnyugtató aláírás, aztán eltesszük egy mappába és már el is felejtettük, hogy létezik.

Nem csupán az állatorvos védelme miatt hasznos ez a kis papír, hanem formát ad a gazdi jogának is, hogy tudatában lehessen, mi történik a társállatával, milyen kockázatot rejt az a beavatkozás, vagy altatás, amit az orvos végrehajtani szándékozik kedvencén. Bár sokszor leterheltek egy-egy praxisban az állatorvosok, hosszú- és rövidtávon is kifizetődő lesz, ha a kollégák mindegyike számára rutinná válik, hogy műtét előtt néhány percre leüljenek a tulajokkal, az általános kockázati tényezőkről felvilágosítsák őket, és az adott esetben speciálisabb helyzeteket is kielemezzék. A gazdinak így van lehetősége kérdezni és meggyőződhet róla, hogy állatorvosa a felmerülő kérdésekre pontosan és azonnal tud reagálni, vagy azt sem rejti véka alá, hogy váratlan helyzetek minden műtétnél előállhatnak, de a műtő és az operációt végző személyzet fel van készülve vészhelyzet esetére is. Ezzel a kis időráfordítással elérhető, hogy a gazdi tájékozott legyen, de mégis nyugodtabb, mivel a pontos tájékoztatás bizonyítottan növeli az állatorvosba vetett bizalmat.

Sürgősségi műtét esetén pedig érdemes egy előre összeállított tájékoztató nyomtatványt adni a tulajdonosnak, melyből a gazdi az általános kockázati tényezőkről tudomást szerezhet, amíg a beteg állatot felkészítik a szükséges beavatkozásokra, ezzel időt spórolva a páciensnek és az állatorvosnak egyaránt.

írta: Dr. Farkas Patrícia Éva